Menu Sluiten

Hoe kunnen we helpen?

VoIP en Outlook? Gebruik SIPTAPI

U bent hier:

Een Telephony Application Programming Interface, kortweg TAPI stelt u in staat om te bellen vanuit elke applicatie in Microsoft Windows. Hiermee wordt het mogelijk om bijvoorbeeld een telefoonnummer aan te klikken in het door velen gebruikte Microsoft Outlook. De telefoon op uw bureau zet dan de verbinding op naar het betreffende nummer. U pakt de telefoon op en het nummer wordt automatisch gebeld. Ideaal en dit scheelt de gebruiker veel werk om nummers over te nemen. Ook veel CRM pakketten maken overigens gebruik van TAPI.

SIPTAPI is gratis

Met de SIPTAPI van het bedrijf IPCom wordt het mogelijk om ieder SIP compatibel apparaat te laten bellen met 1 klik op de muis. De basisversie van de SIPTAPI is gratis te downloaden. De betaalde versie van SIPTAPI heeft ook ondersteuning voor binnenkomende gesprekken. De gratis versie is alleen bedoeld om mee uit te bellen maar dit is voor het leeuwendeel voldoende.

Wanneer u gebruik wilt maken van SIPTAPI zijn er een aantal punten om rekening mee te houden:

 • Het SIPTAPI programma is alleen beschikbaar voor Microsoft Windows (32 en 64 bit edities).
 • De applicatie waarmee u wilt gaan bellen moet TAPI ondersteunen, bijvoorbeeld Outlook. Auto answer werkt op dit moment nog niet goed samen met het telefonieplatform.

Wilt u aan de slag met SIPTAPI? Dan kunt u het programma downloaden via onderstaande link.

Installatie van SIPTAPI

 1. Pak het bestand uit dat u hierboven gedownload heeft,
 2. Open de map ‘Release’, hierin treft u een tweetal mappen aan ‘32bit’ en ‘64bit’. Kies de map welke overeenkomt met uw besturingssysteem.

Tip! Wilt u weten of u 32bit of 64bit gebruikt? U kunt dit vinden door rechts te klikken op ‘Start’ (knop) en vervolgens Systeem. Hier ziet u ’32 bits besturingssysteem’ of ’64 bits besturingssysteem’.

 1. Kopieer het bestand ‘siptapi.tsp’ uit de betreffende map naar C:\windows\system32 (Let op: hiervoor moet u beschikken over beheerdersmachtigingen op de betreffende computer).
 2. Open het configuratiescherm. Kies het onderdeel ‘Telefoon en modemopties’. Klik op het tabblad “Kiesregels“. U ziet nu een regel met uw netnummer voor uw locatie. Zo niet klik op Nieuw of anders op Bewerken
 1. Vul bij netnummer uw lokale netnummer in (bijvoorbeeld 070 voor Den Haag) en onder kiesregels 31 voor buitenlijnen (Nederland) en klik op OK, zie hieronder:
 1. Klik nu op het tabblad “Geanvanceerd“. klik op “Toevoegen“. In de lijst met beschikbare stuurprogramma’s kiest u ‘SIPTapi Service Provider x.x.xx’ en klik vervolgens op ‘Toevoegen’. SIPTapi service provider verschijnt nu in de lijst met providers.
 1. Klik op “SIPTapi Service Provider” en druk vervolgens op ‘Configureren’.

Het volgende scherm verschijnt, vul de volgende velden als volgt in (zie afbeelding hieronder):

Let op! Voor de SIPTapi client dient u een nieuwe extensie/account te maken in uw Hosted PBX. Klik hier voor uitleg.

 • SIP Domain: sip.wincom.nl
 • SIP Outbound Proxy: laat deze leeg
 • Laat de vinkjes bij Reverse mode en Auto answer uit staan
 • User: Vul hier het SIP ID van uw VoIP account in. (Deze vindt u in uw PBX paneel onder menu Provisioning)
 • Password: Vul hier het wachtwoord in dat hoort bij uw SIP ID. (Deze vindt u in uw PBX paneel onder menu Provisioning)
 • Authentication-user: Vul hier nogmaals het SIP ID van uw VoIP account in.
 • User’s extension: Het interne telefoonnummer van het betreffende toestel (bijvoorbeeld 201).

Nadat u dit heeft ingesteld, is een herstart van uw computer noodzakelijk om SIPTAPI te kunnen gebruiken.

Hoe gebruikt u SIPTAPI?

Door middel van Siptapi is het nu mogelijk om vanuit bijvoorbeeld Outlook direct contactpersonen te bellen. Dit doet u door naar een contact te gaan en klik met rechtermuis op het telefoonnummer. Kies “call contact” en druk op “start call”. Vervolgens gaat uw eigen toestel over, neem de telefoon op. Nu wordt de beller gebeld, het duurt vervolgens even voordat u hoort dat de telefoon over gaat bij de gebelde persoon.